Gelida és un municipi amb molta història Els primers assentaments humans al poble daten de la prehistoria. Es creu que els primers habitants vivien en les coves que es veuen al castell. S’han trobat restes arqueològiques, com ceràmiques ibériques i romanes.

En la caiguda del imperi romà van invair la peninsula la tribu del berbers, que donaven nom al poble Gelidassen, que va acabar transformant-se en Gelida.

Al segle X es van trobar les primeres noticies escrites de Gelida, i durant el segle XII i XIII es va construir el castell. A partir del segle XIV les famílies del poble van començar a engrandir massies a canvi de treball. Al segle XVIII va apareixer l’economia a Gelida, basada en l’agricultura, explotació del bosc, cànem, fàbriques d’aiguardent i peus de glaç. Al 1783 es construeix el Molí Vell i al 1825 es transforma en la GUARRO, la actual fàbrica de paper, ubicada a la Gelidense.

EsglèsiaPostal del Carrer del solFunicular

La industrialització va arribar l’any 1865 amb l’arribada del tren fins al segle XIX que va començar a creixer el poble. Al 1909 es va començar la circulació sobre la carretera de Martorell-Vilafranca.

Postal de l'estació de trens

Les famílies adinerades solien estiuejar al poble de Gelida, aixó va impulsar una nova arquitectura, amb diversos estils, això encara es pot apreciar als carrers del municipi.