Općinska knjižnica Hrvatska sloga Gradac prvi put je osnovana 1899.g., pokretač i osnivač bio je ondašnji općinski načelnik Petar Andrijašević uz potporu društva “Petar Svačić”.

Ponovo je otvorena 1999.g. uoči stogodišnjice od prvog osnutka, na inicijativu društva “Gornjoprimorska općine Gradac i prijatelji” iz Zagreba uz potporu Općine Gradac i Ministarstva kulture RH.

Te davne 1999. g. prikupljen je početni fond od 3387 knjiga zahvaljujući donacijama građana i institucija. Od ponovnog osnutka knjižnica je smještena na prvom katu stambene zgrade na adresi: Stjepana Radića 1, Gradac i prostire se na ukupno 76 m², a prema Standardima za narodne knjižnice pripada VII. razredu knjižnica, odnosno djeluje na području manjem od 5 000 stanovnika, a današnji (2020.g.) njen fond iznosi nešto više od 20.000 jedinica građe.

Osim redovne djelatnosti, knjižnica je i živo kulturno, informacijsko središte koja sadržajima kontinuirano potiče čitalačke aktivnosti, stvaralaštvo, ali i odgovorno društveno ponašanje. Aktivni je organizator i nositelj raznih događanja kako kulturnog, tako i edukacijskog i zabavnog karaktera. 

 

 

Promocija knjige 

Božićna radionicaMicrobit Boson radionicaČitaj mi kampanja

 


 


 

 

 

Related Pages