WikiABC je serija aktivnosti koje promoviraju uporabu Wikija u Hrvatskoj.

Prva aktivnost u Gradcu održana je 29.7.2020. sa 10 sudionica_ka i zvala se WIKI ABC @43°06′17″n 17°20′28″e (upućujući na lokalni karakter i fokus na mapiranje), a nastavlja se dalje online srijedama u 20h20min (WikiABC20200805 održana i WikiABC20200812 planirana).

 

Iz najave: Koristite li Wikipediju? Znate li da je ona jedini nekomercijalni website na samom vrhu web popularnosti? Znate li što o Wiki kulturi? Znate li da web sadržaje možete uređivati i samostalno ili suradnički s drugima, bez korištenja komercijalnih alata? Znate li da i te lokalne informacije koriste informacijski divovi kao Google, Facebook, Apple i Amazon? Pridružite nam se u otkrivanju što je vrijedno znati, umjeti i naučiti kako bi mogli olakšati i oplemeniti vaš online prostor informacijama i inspiracijama koje su besplatne, slobodne i lokalno zanimljive. Pogledajmo zajedno što su nedostatci i kako ih se može zajednički lakše korigirati te kako potaći druge na suradnju u čuvanju, arhiviranju i promoviranju informacija i medija na održiv i svima pristupačan način. Nije potrebno ekspertno znanje ili vještina, ali vremenom možete postati dobro informirani i obučeni za mreže znanja.

Nalazimo se u srijedu (29.7.2020.) ujutro u 9:30 u dvorištu Općine Gradac (43°06′17″N 17°20′28″E) na 90minuta učenja i druženja, sa poštivanjem mjera fizičke distance. Događaj je besplatan i otvoren za sve od 15 do 55 godina, ali ograničen na 15 sudionika te vas molimo da napravite prijavu slanjem poruke na email ili facebook knjižnice!
Radionicu vodi Željko Blaće, medijski umjetnik i zagovarač digitalne javne domene.
  HrW projekt je nastao u partnerstvu s udrugama: Multimedijalni institut (Zagreb), queerANarchive (Split) i PaRITER (Rijeka), te Savez udruga Klubtura. Program se provodi kroz platformu Clubture network, uz podršku lokalnih partnera poput Općinska knjižnica Hrvatska sloga Gradac. Zahvale Općini na ustupanju dvorišta. Donatori programa su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - gradski ured za kulturu, Zaklada “Kultura nova” i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja.